ERKKI JOUTSENO TRIO: Breathe In/Breathe Out

ERKKI JOUTSENO TRIO
Breathe In/Breathe Out
Karkia Mistika

Niin sanottu vapaa jazz voi toimia muusikon antoisana leikkikenttänä, mutta harkitsemattoman sokerihumalainen visointi saattaa sillä saralla toisinaan poikia ongelmia. Kun on lupa tehdä mitä vain, sävelet uhkaavat riistäytyä käsistä ja alkavat elää omaa elämäänsä.

Erkki Joutseno Trio patikoi kahlitsemattomasti tunnelmasta toiseen luomalla meditointia muistuttavia hahmotelmia sekä jomottavia kudospullistumia. Tiukasti määritellyt kappalerakenteet puuttuvat, mikä tekee Breathe In/Breathe Out -albumista enemmän aisteja härnäävän geysirin kuin yhtenäisen kokonaisuuden.

Puhaltaja Tapani Variksen tontti ääniaavikolla on vaikuttava. Raitoja värittää virtuoosin kelmeä, hivenen Van der Graaf Generatorin David Jacksonin uskaliaat pyrähtelyt mieleen tuova saksofonitrippailu. Vastapainona operoivat huiluosuudet, joiden ytimessä siintää maailmanmusiikin sävyjä.

Rytmiremmi heittäytyy jazz-seikkailuihin ennakkoluulottomasti. Erkki Joutsenon perkussiot puhkuvat paikoin perin atonaalisella dynamiikalla. Jos Matti Valliuksen hyväilemä kontrabasso ei mietiskelisi matalan täyteläisin maneerein, tunnelma voisi paeta etäiseksi.