ETTA JAMES: All The Way

ETTA JAMES
All The Way
SonyBMG

Etta James syttyi teini-ikäiseksi rhythm & blues -tähdeksi jo 50-luvun puolipaikkeilla. Sittemmin hän on käynyt läpi niin bluesit, soulit, funkit kuin jazzitkin sekä niiden kuluttavat lieveilmiöt huumeriippuvuuksista henkilökohtaisiin konkursseihin. Kovin saavutus lienee 60-luvun lopulla Chessille tehty sähäkkä Tell Mama, jonka laajennettua painosta myydään cd-muodossa alaotsikon The Complete Muscle Shoals Sessions kera.

Nykyisin 68-vuotias Etta James on karistanut demonit kannoiltaan ja levyttää säännönmukaisesti laadukkaita albumeita, joihin tämä uutuuskin kuuluu. Oma jälkikasvu (Donto ja Sametto James) toimii rytmiryhmänä ja tuotantoapuna. Kappalevalinnat vaikuttavat ensi silmäyksellä erikoisilta, mutta lopulta vain John Lennonin Imagine jää suutariksi. Ikiaikainen, Tom Waitsinkin versioima Somewhere soi yhtä tyylikkästi kuin James Brownin It’s A Man’s Man’s World. Kaikkein yllättävin napakymppi on Simply Redin ohjelmistosta napattu Holding Back The Years.

Jos Jamesin laulajanlaatua voi jostakin moittia, niin lievästi metalliin kalskahtavasta kovuudesta, mutta vanhemmiten hän on pääsyt kiinni myös herkempiin jazzillisiin vivahteisiin. Oikeastaan balladeihin painottunut kokonaisuus kaipaisikin muutamaa ruudikasta rääkäisyä.