HEHKUMO: Muistoja tulevaisuudesta

HEHKUMO
Muistoja tulevaisuudesta
Universal

Perunateatterin Paulilta lipsahti niin kuorimaveitsi kuin pappamopokin positiivisesti käsistä, kun Alavuden musiikkifestivaaleille 2004 kertakehitelmäksi viritetystä esityksestä sukeutuikin täysimittainen modernin kansanmusiikin kokoonpano. Hehkumon näsäviisaasti nimetyn levytyksen sävellykset ovat trad-henkisyydestään huolimatta lähes kaikki uutta tuotantoa, erityisesti haitarimestarien Anne-Mari Kivimäki ja Antti Paalanen kynistä. Hanhiniemen urakoimia ovat kappalelistan sanoitukset perinteistä Viinapikaria lukuun ottamatta.

Sävellyksissäkin hänellä on näppinsä mukana, ja Perunateatterin suosikkisiivu Siipeen jos sain tulee ohessa oivasti uusioiduksi.

Hehkumon hauskana pointtina on yhdistää Hanhiniemen laulamat nykyhetken arkikuvaukset vanhakantaisten melodioiden muotoihin. Viulu- ja harmonikkasäestys sekä naiselliset stemmat luovat herkullisen taustan kuvauksille ostosparatiisin iloista, mopon kaipaamasta kondensaattorista, joiun arvoisesta sauvakävelystä, pakastepizzojen iloista ja Cortinan kolariin päättyneestä festarimatkasta, jolloin Woude ja Popeda jäivät näkemättä. Osa sävelistä on sangen yksitotiseen kertovaan esitykseen pohjaavia. Vastapainona on iloista tanssirytmiä ja varsin monipuolisia biisirakenteita, joissa lyriikan tarkkuus palkitaan sujuvin sävelkuluin.