HO ORCHESTRA: Spoon River – A Lakeside Concert

HO ORCHESTRA
Spoon River – A Lakeside Concert
Faze

Sveitsiläinen pianisti ja säveltäjä Simon Ho (Hostettler) on tehnyt musiikkia lastenoopperasta avantgardejatsiin ja Titanicin kamariorkesterista rockbändeihin. Jo vuoden 2002 soololevyllä Before Sleep vierailivat Henk Hofstede ja Nits-yhtye. Yhteistyö laajeni vuonna 2005 Henkin ja Värttinä-yhtyeen kanssa musiikin rajoja laajentavaan Ho Orchestraan. Afrikasta Suomeen matkaavan konsertin musiikkia levytettiin livealbumille If.

Spoon River on Ho Orchestran viimesyksyinen konserttiproduktio, jossa Värttinästä ovat mukana laulajat Mari Kaasinen-Paaso, Kuunkuiskaajina tunnetut Johanna Virtanen ja Susan Aho sekä haitaristi Markku Lepistö. Nits musisoi vuosituhannen vaihteen kokoonpanolla, jossa Henkin ja rumpali Rob Kloetin kumppanit ovat basisti Arwen Linneman ja koskettimissa Laetitia van Krieken. Ho ja Henk jakavat Edgar Lee Mastersin vuonna 1915 julkaistun runoantologian sävellystyön eheän tyylikkäästi.

Edgar Lee Masters runoili kuvitteellisen amerikkalaisen pikkukaupungin henkilötarinat kalmiston asukkien muistoina. Ho-orkesterin maanläheisissä melodioissa ja teatraalisissa orkestraatioissa kansojen sulatusuunin elämä ja aikojen muutokset saavat maagista henkeä. Henkin lämmin kerronta ja Värttinän heleästi polveilevat äänet antavat tarinoille sielukasta vaihtelua. Osittain suomeksi laulettu siirtolaistilitys Diamandi Viktoria on runomusikaalin vastine West Side Storyn latinosoololle America. Kokonaisuus toimii erinomaisesti kansanmusiikin elementtien jalostuessa saumattomaksi osaksi älykästä popmusiikkia.