IIRO RANTALA: My History In Jazz

Arvio julkaistu Soundissa 10/2012.
Kirjoittanut: Timo Kanerva.

Arvio

IIRO RANTALA
My History In Jazz
Act

Ensimmäiseksi kiinnittyy huomio siihen, kuinka hienosti tämä albumi on äänitetty. Iiro Rantala soittaa levyllä kolmea ainutlaatuisen hienoa flyygeliä, ja niistä jokainen soi majesteetillisesti, kaiken keskipisteessä, kauniina ja kuulaana.

Kuten My History In Jazz -nimikin kertoo, on kyseessä tekijänsä rohkea yhteenveto jazzin vuosikymmenistä. Mukaan ei ole päätynyt pianolla vedettyä bluesia tai valtavirran jazzia, kun moisesta musiikista Iiro ei ole milloinkaan pitänyt. Koko levyn läpikäyväksi teemaksi nousee – ehkä sen jazzin kanonisoidun historian valossa yllättäenkin – Johann Sebastian Bach. Hienoja versioita löytyy myös Thelonius Monkin ja Kurt Weillin biiseistä.

Suurin osa on kuitenkin Iiro Rantalan omia sävellyksiä. Hän ottaa suvereenisti haltuunsa niin ragtimen, bebopin kuin tangonkin ja antaa pohjoiseurooppalaisen bändinsä (Lars Danielsson basso ja sello, Morten Lund, rummut ja Adam Baldych, viulu) sävyttää kaiken vastustamattomalla, skandinaavisella melankolialla.

Joskus saattaa täällä suomalaisesta tuntua siltä, että Iiron touhuilu kaiken maailman tv-ohjelmissa on tekemässä hänestä valtakunnan hovinarrin. Niinpä tarvitsemme saksalaisen levy-yhtiön ymmärtääksemme, millainen musiikillinen nero Iiro Rantala on!

Lisää luettavaa