IVAR BJØRNSON & EINAR SELVIK’S SKUGGSJÁ: Skuggsjá

IVAR BJØRNSON & EINAR SELVIK’S SKUGGSJÁ
Skuggsjá
Season Of Mist

Skuggsjá on paperilla mielenkiintoinen projekti. Mitä saisivat yhdessä aikaan Ivar Bjørnson, joka jo 15-vuotiaana sävelsi Enslavedin Vikingligr Veldin (1994) kaltaisen mestariteoksen ja Einar Selvik, joka on henkeäsalpaavien Wardruna-levytystensä ohella tehnyt musiikkia myös Vikings-sarjaan?

No, Wardrunan ja nyky-Enslavedin naittaminen ei ole ongelmatonta paperillakaan. Käytettävissä olevia sävyjä on paljon, ja niiden kanssa pitäisi soveltaa aivan erityistä malttia. Jotkut levyn kappaleista ovat todellakin niin jumalattoman upeita, että niiden ympärille olisi suonut huomattavasti eheämmän kokonaisuuden – sellaisen, joka kerran vietyään toiseen maailmaan tuo takaisin vasta levyn päätyttyä.

Laajennetuin Enslaved- ja Wardruna-voimin toteutettu Skuggsjá on toki tekijöidensä kuuloinen levy, eikä paljon norjalaisempaa musiikkia voi tehdä Norjassakaan. Tore Hundin kaunis viikinkiballadi, Rop Fra Royndan salaperäinen folk-rituaali, Kvervandin laahaava hautajaissaattue ja jopa Vitkispan shamanistinen progehevi ovat kaikki kelpo näytteitä kaksikon osaamisesta. Tämänkaltaisella matkalla ei kuitenkaan voi olla kymmentä eri määränpäätä.