JASON ISBELL: Something More Than Free

JASON ISBELL
Something More Than Free
Southeastern Records

”My day will come, if it takes a lifetime.” Ei siinä sentään koko elämä mennyt, mutta 36 ikävuotta, puolen tusinaa auringonkiertoa Drive-By Truckersin riveissä ja viisi sooloalbumia kuitenkin. Jo alabamalaisen Jason Isbellin edellinen täyspitkä, alakuloinen mutta ihmeellisen kaunis Southeastern (2013), otettiin syleillen vastaan, mutta viimeistään nyt näyttää siltä, että Isbellin pojalle koittaa laveamman suosion ajat. Ja se jos mikä on oikein.

”We’ll stay up in the presidential suite / and call ourselves the flagship of the fleet.” Nämäkin tarinat on kerrottu pääpiirteissään tuhansia kertoja, joten on kiinni sanavalinnoista, kuinka ainutkertaisilta ne saa kuulostamaan. Siinä Jason Isbell on hurjan hyvä. Näistä maaseudusta, autoista, duunariromantiikasta, ikävästä sekä paljolti myös onnesta syntyneistä folklauluista tipahtelee jatkuvasti hienoja rivejä. Kuulaalla, maneerittomalla äänellään Jason kertoo mehukkailla yksityiskohdilla vahvistettuja tarinoita.

Tarinankertojan lahjojen lisäksi Jason taitaa ihailtavasti vaivattomien melodioiden kynäilyn. Something More Than Free on vakuuttavan itsevarmasti avarana soivasta folkista etelän rockiin venyvä, todella helposti rakastettava albumi.