JONTTI: Yhden miehen kultti

JONTTI
Yhden miehen kultti
3rd Rail

En muista milloin viimeksi olisi levyllä ollut näin osuva nimi. Se sopii tilanteeseen kuin nyrkki vallitsevan maailmanjärjestyksen silmien väliin. Määre sopii tämän levyn lisäksi Jontin uraan kokonaistaideteoksena, joka käsittää tämän ensimmäisen soololevyn lisäksi Jontti & Shakan, Uuden Ajan Avaruususkonnon, kolumneja, dokumentteja ja miehen itse.

Kaikille Jontin toimintaa seuranneille tämän levyn räpit ovat sitä mitä tilattiin: hengästyttävän paljon asiaa salaliitoista ja siitä eliitistä ja agendasta, joka maailmaa pyörittää. Tämä tieto ladotaan tiskiin Suomen ehdottomasti idiosynkraattisimmalla flow’lla. Homma toimii kuten aina ennenkin.

Biitit muodostavat todella heterogeenisen kokonaisuuden, ehkä välillä jopa hajanaisuuteen saakka. Kaikkea löytyy perusfunkkibreikkien varaan rakennetusta tavarasta elektronisempaan soundiin ja hc-mätöstä heavyyn. Mainittakoon, että levyllä on myös mitä harvinaisin ilmiö eli toimiva skitti.

Muutenkin levy on täynnä toinen toistaan toimivampia biisejä, mutta muutamassa solisti ja tausta eivät täysin kohtaa. Ja on pari taustoistakin vähän geneerisiä. Samaan aikaan moni synnyttää hienoja visioita potentiaalisista tulevaisuuksista. Profeetta saa miettimään, miltä Jontti kuulostaisi vaikka Beirutin solistina. Atmosfäärisempi kama toimii hiukan paremmin kuin mättö, oli se sitten hoppia, heviä tai hc:tä.

Yksilösuorituksina basisti Arttu Hasu kappaleessa Pahempii kuin Palpatine ja Rytmihäiriön laulaja Une kappaleessa Vapaus & totuus ansaitsevat erikoismaininnan.