JUKKA GUSTAVSON & HOTTOE: Toinen maisema

JUKKA GUSTAVSON & HOTTOE
Toinen maisema
Rockadillo

Jukka Gustavsonin edellisen levyn piinaava proosallisuus olkoon mennen talven lumia. Toinen maisema pukee Hammond-virtuoosin ajatukset tarkempaan ja purevampaan muotoon.

Sanoittajana Gustavson on yhä henkeen ja vereen idealisti, pahasta maailmasta varoittava hyväntekijä. Ensiluokkaisena säveltäjänähän tämä ex-wigwamilainen on kuitenkin opittu tuntemaan, eikä kuulijoiden tarvitse tälläkään kertaa pettyä. Vankka jazz- ja bluestausta kuuluu miehen tekosissa, vaikka moni tätä keitosta progeksi kutsuisikin. Löytyypä levyltä silti kierompaakin tavaraa kuten Muinaismaisema, jonka nimen mahdollinen viittaus herran entiseen yhtyeeseen jää askarruttamaan. Bändiajoista kertova Helge on koskettavasta tarinastaan huolimatta levyn ainoa sävellyksellisesti epätasaisempi pala.

Myös Hottoe-yhtye pitää yllä korkeita standardeja. Eritoten Pekka Nylundin Jeff Beckille velkaa tekevä kitarointi on mannaa korville, eikä rumpali Pekka Suvannon tai basisti Harri Vainikan soitostakaan tarvitse epäkohtia alkaa etsiä.

Mahtavaa, että maamme johtavimpiin urkureihin lukeutuva Gustavson on näin kovassa vedossa. Vain himpun verran tämänkertaiseen lisää ja käsissämme on Gutsin magnum opus.