JUKKA GUSTAVSON: Kiiltomato, kynttilänliekki, kuu ja aurinko

Arvio julkaistu Soundissa 04/2005.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.
Jukka Gustavson näyttäytyy tapansa mukaan äärimmäisenä idealistina ja kauneuden palvojana. Romanttiset valonlähteet ovat inspiroineet puhtaaseen, nykypäivän täyttävästä kuonasta täydellisen vapaaseen musiikkiin. Gustavson tuntuu soittavan, puhuvan ja laulavan mistä tahansa muusta kuin tästä ajasta.

Arvio

JUKKA GUSTAVSON
Kiiltomato, kynttilänliekki, kuu ja aurinko
Rockadillo

Jukka Gustavson näyttäytyy tapansa mukaan äärimmäisenä idealistina ja kauneuden palvojana. Romanttiset valonlähteet ovat inspiroineet puhtaaseen, nykypäivän täyttävästä kuonasta täydellisen vapaaseen musiikkiin. Gustavson tuntuu soittavan, puhuvan ja laulavan mistä tahansa muusta kuin tästä ajasta. Kiiltomato, kynttilänliekki, kuu ja aurinko on seesteinen ja spirituaalisuuteen saakka syvä levy, jolla on sielunsa ja siinä täysi rauha.

Jukka Gustavsonin ilmaisussa ei ole sijaa räikeydelle. Albumin keskeisenä pyrkimyksenä on harmonian saavuttaminen, mikä ei onnistu ilman uskoa inhimilliseen hyvyyteen ja oikeudenmukaisuuteen. Kaiken tämän epätrendikkyyden Gustavson ja lähinnä jazzympyröistä tulevat erinomaiset muusikot pukevat hallittuun progeis-jazziseen asuun.

Kiiltomato, kynttilänliekki, kuu ja aurinko -albumin ihanteellisuus tekee siitä lopulta kovan palan purtavaksi. Milloin kauneus on liiallista? Miten suhtautua musiikkiin, jonka tasapainoisuus sekä ihastuttaa että vaivaannuttaa? 

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa