THE KNIFE: Silent Shout

THE KNIFE
Silent Shout
Rabid

Olettehan ihastelleet Sonyn tv-mainosta, jossa tuhannet värikkäät superpallot poukkivat pitkin katuja? Mainoksessa soiva musiikki on nostanut ruotsalaisen trubaduurin José Gonzálezin muun muassa Britannian myyntilistojen kärkipäähän. Gonzálezin versio on myös tehnyt Heartbeats-kappaleen kirjoittaneista ja alkuperäisen version levyttäneistä Dreijerin sisaruksista rikkaita.

Ruotsalaiset kriitikot olivat halanneet The Knife -nimellä levyttävät Karin ja Olof Dreijerin littanaksi jo ennen kansainvälistä mainoshittiä. Esimerkiksi Sonic-lehti valitsi viime syksynä heidän Heartbeats-kappaleensa 2000-luvun parhaaksi biisiksi. Ja toki Deep Cuts -albumin (2003) avausraita onkin harvinaista huimausta aiheuttava siivu elektronista poppia, kaunis kertomus öisestä kohtaamisesta ja alkavasta rakkaudesta.

Kolmannella albumillaan The Knife väistelee valtavia odotuksia. Kaksikko ei ole ennenkään keskittynyt hittien kirjoittamiseen, mutta nyt heidän musiikkinsa soi aiempaakin etäisempänä ja monotonisempana. Silent Shout -levy muistuttaa pitkää ja hämärää käytävää, jonka yksityiskohdat rupeavat erottumaan vasta aistien mukautumisen myötä.

The Knife on mieltynyt 80-luvun alun soundiin ja tummaan tunnelmaan. Goottilainen Kate Bush, diskossa kuvattu Bladerunner ja Human League ennen hittivuosia ovatkin esteettisesti kiehtovia ja riittävän elitistisiä viitteitä, jotta Silent Shout -albumi vetoaa yhtyettä alusta asti ylistäneisiin edelläkävijöihin. Ilman erinomaisia lauluja tästä levystä tykkäämisen avaintekijäksi nouseekin opittu tyylitaju.