Kun blues saapui Suomeen – Eero Raittisen uraauurtava sooloesikoinen on viiden tähden uusintajulkaisu

Eero Raittinen
Eeron elpee
Svart

Vuonna 1970 julkaistua Eero Raittisen Eeron elpeetä pidetään ensimmäisenä suomalaisena blues-albumina. Vaikka jälki oli erinomaista, äänite kävi aikoinaan kaupaksi surkealla tavalla.

Pitkäsoitto ilmestyi 1977 ulkomaita varten räätälöitynä uusintapainoksena, mutta sen jälkeen saatiin odottaa viime vuoteen saakka, kunnes Svart Records pukkasi markkinoille Eeron elpeen vinyylinä. Odotettu cd-versio tuli ulos tammikuun lopulla.

Svartia on syytä nöyrästi kiittää kulttuuriteosta, sillä kyseessä on häkellyttävän virkeästi ja monipuolisesti sinisten sävelien sekä jazzin traditioita kuopiva kokonaisuus. Se kattaa tyylejä aina dixieland-orientoituneesta ilottelusta jamitteluhenkisiin esityksiin. Kuluttajan mielenkiinto pidetään yllä alusta loppuun, mikä on jo sinänsä arvostettava suoritus.

Tasavallan Presidentti -yhtyeen ydinryhmä, rumpali Vesa Aaltonen, kitaristi Jukka Tolonen sekä basisti Heikki Virtanen virittävät varsin vetoavan svengin. Eero Koivistoisen, Seppo Paakkunaisen, Juhani Aaltosen ja Mike Koskisen muodostama puhaltajaremmi ei jää yhtään vaisummaksi jäntevässä groovailussa.