LAURIE ANDERSON: Talk Normal – The Laurie Anderson Anthology

LAURIE ANDERSON
Talk Normal - The Laurie Anderson Anthology
Warner

Amerikan Elina Salo, sähköviulisti Laurie Anderson, on vuosien saatossa puuhaillut monenlaista. Hän on imenyt vaikutteita musiikkiinsa niin kuvataiteista, valokuvauksesta, kirjoista kuin elokuva- ja videoilmaisustakin. Hän oli mukana New Yorkin hohdokkaissa taidehörhöilyissä jo 70-luvun alussa ja hänen kansainvälinen läpimurtonsa tapahtui vuonna 1982 singlellä O Superman. Siitä lähtien Anderson on viennyt monitahoista ilmaisuaan kohti valtavirtaa ja toisaalta imenyt pop-kulttuurista vaikutteita elektroniseen avantgardeensa.
Kahden cd:n Anthology on ensimmäinen läpileikkaus Andersonin lähes 20 vuotta kestäneestä levytysurasta. Se sisältää parhaat palat hänen kuudelta pitkäsoitoltaan kirkkaimpina paloina ja ehdottomina suosikkeinani Born, Never Asked, Language Is A Virus, In Our Sleep (duetto Lou Reedin kanssa), Excellent Birds (duetto Peter Gabrielin kanssa) sekä tietysti O Superman, joka ei vuosien kulutuksen jälkeenkään ole suostunut menettämään magiikkaansa.
Koko boksi on kerrassaan esimerkillisesti ja inspiroivasti työstetty. Mukana tuleva 50-sivuinen booklet on tyylillä tehty: se sisältää paljon konkreettista informaatiota menettämättä visuaalisesti inspiroivaa olemustaan. Se kävisi mainiosti malliksi monille cd-boksien tuottajille ja koostajille.
Andersonin laulut saattavat vaatia keskittymistä ja paneutumista, mutta vastaavasti ne myös luovuttavat itsestään absurdia energiaa sekä viehättäviä ja humoristisia kuvia ajasta ja ihmisistä. Kannattaa tutustua ja altistaa itsensä virukselle.