LEILA: Courtesy Of Choice

LEILA
Courtesy Of Choice
XL

Joskus todellisuus on tarua ihmeellisempää. 29-vuotiaan Leila Arabin isä oli yksi Iranin rikkaimmista miehistä, kunnes joutui pakenemaan maasta ajatolla Khomeinin noustua valtaan. Muun muassa hotelleita ja sanomalehtiä omistanut pohatta muutti perheineen Lontooseen, koska halusi antaa lapsilleen parhaan mahdollisen koulutuksen. Neljästä lapsesta nuorin ei kuitenkaan ollut kiinnostunut akateemisista arvosanoista. 1990-luvun alkupuolella Leila kiersi maailmaa ensin Björkin yhtyeen kosketinsoittajana ja sitten livemiksaajana. Kiertuepalkallaan hän rakensi kotistudion, jossa äänitti Like Weather -esikoisalbuminsa, yhden vuoden 1998 ainutlaatuisimmista elektronisista pop-levyistä.
Suurin osa uudesta elektronisesta musiikista on vieraantunut kaikesta kokemustodellisuudesta ja elää vain oman ideologiansa sisällä. Leilan musiikkia kuunnellessa sen sijaan voi aistia inhimillisen lämmön, pölyn hänen kirjahyllynsä päällä ja ikkunan läpi huoneeseen kurkistavat auringonsäteet. Leila ei ole kiinnostunut kuuluisuudesta, vaan oman musiikillisen maailmansa löytämisestä elektronisten melodiakudelmien, sähköisten säröäänien, houkuttelevasti sykkivien ja kierosti rupsuttavien rytmien, villin dubpanoroinnin ja vanhanaikaisesti rahisevan soul-tunnelmoinnin kohtauspisteestä.
Like Weatheriin verrattuna Leilan toinen albumi on vähemmän funky, enemmän kuulokkeista pään sisään soliseva puro, jossa pyörii jos jonkinmoisia oksia ja puiden lehtiä. Iso osa Courtesy Of Choice -levystä on melko abstraktia elektronista äänimaalailua, joka varmastikin tulee muotiin Radioheadin Kid A -albumin myötä, mutta mukana on myös selkeämpiä, jopa soulmaisia, struktuureja. Esimerkiksi Work on kuin All Saintsia Aphex Twinin tuottamana ja Luca Santuccin laulamat To Win Her Love ja To Tell A Lie kihisevää retrofuturistista soulia. Esikoisalbumin tavoin tälläkin levyllä laulavat myös Leilan sisko Roya sekä ystävä Donna Paul. Courtesy Of Choice on Like Weatherin tavoin erittäin inspiroivaa ja jännittävää kuunneltavaa. Se on tunnelmaltaan inhimillisempi ja musiikillisesti mielenkiintoisempi kuin esimerkiksi Radioheadin sinänsä erittäin urhea Kid A. Uskaltakaa ja ostakaa, niin teille saattaa aueta aivan uusi maailma.