Levyarvio: Ei mitään kuivia intellektuelleja! Oiro Penan spirituaalinen jazz kulkee John Coltranen ja Pharaoh Sandersin viitoittamalla tiellä

Oiro Pena
Cooper's Test
Ultraääni/Joteskii Groteskii

Oiro Penan nimestä voisi päätellä meiningin brasilialaiseksi, mutta kyse on ihan umpisuomalaisesta akustisesta free-jazzista.

Kvartetin johtaja on rumpali Antti Vauhkonen. Erittäin vuolaasti fonia — tai foneja, yksilöimätön torvi kuulostaa välillä sopraanolta, välillä tenorilta — puhaltaa Johannes Sarjasto, kontraa nyppii Philip Holm ja mccoytynermaisesti pulppuavaa pianoa kilkuttaa Staffan Södergård.

Tyylikkäästi pakatun vinyylin ykköspuolen täyttää liki 20-minuuttinen Cooper’s Test, part 1 ja 17 minuuttia lähentelevän kakkospuolen samanniminen kakkososa. Improvisaatiolla mennään ja vankasti John Coltranen ja Pharoah Sandersin 60-luvun alkupuolella viitoittamalla tiellä. Lähestymisessä ei kuitenkaan aisti mitään akateemisen kuivaa intellektuellismia, vaan ote on rouhea ja kiihkeä. Huumorintajukin välähtelee, mikä on aina tärkeä ominaisuus.

Kyllä tämä kovassa nousussa taas vaihteeksi olevan spirituaalisen jazzin piiriin solahtaa. Dynamiikkaa on pelissä kiitettävästi eikä homma mene yhdeksi jöötiksi. Sarjaston sointi ilahduttaa erityisesti vahvalla etnis/itämaisella sävyllään ja Holm käyttelee välillä jousta hienosti, mutta kyllä kaikki neljä ovat täysillä mukana. Miellyttävä tuttavuus!