Levyarvio: Hittejä ja huteja orgaanisen hiphopin merkeissä – Vielä Organ!kistä ei ole Suomen The Rootsiksi

Organ!k
Rakkaudesta lajiin
Svartronix

Svartronix on Svart Recordsin elektroniseen rytmimusiikkiin erikoistunut alamerkki, jonka tuorein kiinnitys on Organ!k eli rumpali-tuottaja-dj Toni Nordlundin vuonna 2013 perustama yhtye, joka sai alkunsa koulun projektibändinä. Pian keikkoja skulannut ydinporukka alkoi kuitenkin säveltää omaa materiaalia ja bändissä vaikuttavat nykyisin vakkarimuusikot sekä laaja kattaus luottomiehistöä.

Biisit perustuvat sampleihin, joita työstetään niin kauan, että sample on loppujen lopuksi tunnistamattomissa. Jäljelle jää vain alkuperäisen inspiraation luoma tunnelma ja tempo. Organismin selkäranka on syvästi hiphopiin sekä mustaan rytmimusiikkiin nojaava soundi, mutta genrerajoja ei ole, eikä niitä haluta noudattaa. Taustalla kuuluu toki monenlaisia vaikutteita ja kokonaisuutta sävyttävät vahvasti artistikollaboraattorit, joita on levyllä paljon, tarkalleen 25 kappaletta. Tavoitteena on ollut saattaa oikeat laulajat yhteen heille parhaiten sopivien kappaleiden kanssa.

Bändi vetää virheettä, mutta vierailijoiden esitykset ovat varsin vaihtelevan tasoisia. Mukaan mahtuu pari ehdotonta hittiä, mutta myös pari hutia. Jonkin verran siis vielä uupuu Suomen The Roots -tittelistä, jollaista yhtyeelle on myös kaavailtu. Joka tapauksessa Rakkaudesta lajiin on raikasta suomalaista orgaanista sampleperusteista hiphopia.