Levyarvio: Hölkkäkuoloa alasarjoista – Cancer tahkoaa tomerasti autenttisen perinteistä death metalia

Cancer
Shadow Gripped
Peaceville

Brittiläinen kuolometallin alasarjojen pikkulegenda palailee levykantaan pitkän tauon jälkeen, vieläpä alkuperäismiehistöllään. Uransa varrella bändi levitti ilmaisuaan perinteisestä death metal -rusennuksesta teknisempään, thrashimpaan ja lopulta goottimetallisempaan suuntaan, mutta Shadow Gripped on ehtaa döödistä.

Vanhan liiton myllytys kyllä toimii mainiosti ja kuulostaakin autenttiselta. Levyä ei ole hierottu ja puunattu, vaan jämerä soitto pysyy orgaanisesti kasassa. Biisimateriaalin suhteen meno on vähintäänkin kohtuullista: riffeissä on sopivasti tarttuvuutta ja melodiaakin on sopivasti rymistelyn seassa. Meininki niveltyy kohtuullisesti bändin karun suoraviivaiseen debyyttilevyyn To The Gory End (1990), mutta tavoittelee mukavasti myös loistavan kakkoslevyn Death Shall Rise (1991) tarttuvaa iskevyyttä ja teknistä tasoa.

Taustaan peilaten Shadow Gripped on vähintäänkin tyydyttävä. Bändi tahkoaa ilahduttavan tomerasti perinnetietoista hölkkäkuoloaan, mutta parempaakin yhtyeeltä on kuultu. Toisaalta, hyvin tehtyä vanhan liiton death metalia ei koskaan ole liikaa.