Levyarvio: Jazz-albumin yllättäen aukeavat ulottuvuudet – Alfa Mistin Bring Backs on ainutlaatuisen harmoninen äänikollaasi

Alfa Mist
Bring Backs
Anti-

Räppäri, säveltäjä ja tuottaja sekä itseoppinut pianisti Alfa Mist kuuluu Lontoon uuden sukupolven lahjakkaisiin muusikoihin, ja on yksi modernin UK-jazzin liikkeellepanevista voimista. Alfa Mistin uutukainen on läpileikkaus miehen musiikillisesta kasvatuksesta – äänimatka hiphop-biittien säestämään menneisyyteen polulla kohti syvää musikaalisuutta, jonka hän on löytänyt säveltämisen kautta.

Aluksi jazz-albumilta kuulostavalta levyltä aukeaakin vaikka minkälaisia ulottuvuuksia. Bring Backs on mestarillisesti muotoiltu avant garde jazzin ja hiphopin fuusio neo soul- ja lounge-vivahtein. Yhdeksän kappaleen instrumentointi ja kokoonpano vaihtelevat jatkuvasti, pysyvää ovat vain Alfan melankoliset pianosoinnut, melodiset silmukat, joihin hän kietoo kuulijansa ja jotka pehmentävät milloin monimutkaista trumpettisooloa tai itkevää viulua, milloin psykedeelistä kitaraa tai perkussionistin pitkälle venytettyä äänimaailmaa. Improvisaatio- osuudet nivoutuvat vaivattomasti eri solistien ja samplejen aika- ja paikkakerrostumiin. Ainutlaatuinen harmoninen äänikollaasi on jotain paljon suurempaa kuin osiensa summa. Rytmisen kokonaisuuden sitoo yhteen Hilary Thomasin eksistentiaalinen runo, joka myös heijastelee mennyttä ja tulevaa.