Levyarvio: Kärsimysnäytelmän komea loppu – Yobin uusin levy syntyi vaikeiden vaiheiden kautta

Yob
Our Raw Heart
Relapse

Taide syntyy kärsimyksestä, sanotaan. Ei siis ihme, että doom/sludge metal -yhtyeen kaksi viimeisintä levyä soivat niin ylväinä ja ihokarvat pystyyn nostattavina. Clearing The Path To Ascend (2014) oli erolevy, jolla Yob-liideri Mike Scheidt käsitteli tärkeän ihmissuhteen päättymistä. Tammikuussa 2017 Scheidt puolestaan sairastui vakavasti, mutta palasi kuoleman porteilta ja kanavoi koettelemuksen Our Raw Heart -uutukaiselle.

Biisit kasvavat kiireettöminä ja jumittavat hypnoottisina ja transsinomaisina paikallaan pitkiäkin aikoja. Trio maalaa leveällä pensselillä, käyttää tilan hyödyksi ja antautuu kosmoksen vietäväksi, mutta osaa tarvittaessa tiukentaa otettaan tilanteen vaatiessa ronskimpaa ja rujompaa lähestymistapaa kuten rouheassa, nykivästi etenevässä The Screenissä.

Raskaasta pohjavireestä huolimatta mukana on myös haurautta ja kauneutta, joka ilmenee parhaiten Beauty In Falling Leavesissa sekä nimikkokappaleessa. Varsinkin Scheidtin äänestä huokuva tunne on käsinkosketeltavaa ja saa aikaan kylmiä väreitä.

Levy antaa syventyneelle kuuntelijalle paljon, mutta toimii hyvin myös taustalla soivana äänimaisemana. Ja se jos mikä on merkki erinomaisesta ääniteoksesta.