Levyarvio: Kebasta tutun Ali Alikosken Hyvästi hiljaisuus on artistin tummanpuhuva 60-vuotislahja itselle

Ali Alikoski
Hyvästi hiljaisuus
Stupido

Ali Alikoski juhlisti 60-vuotispäiväänsä julkaisemalla sen aattona albumillisen uusia lauluja. Peräti yhdeksän vuoden hiljaisuudeksi venähtänyt tauko johtui osaksi Alikosken henkilökohtaiseen elämään liittyneistä tragedioista, mutta Hyvästi hiljaisuus todistaa Keba-veteraanin olevan yhä voimissaan.

Rockeimmillaan Keban 80-luvun loiston ajoistakin muistuttavan albumin laulut ovat voittopuolisesti alakuloisia kertomuksia. Ajoittain Alikosken puhetta lähestyvän laulun rauhoittavuus tuntuu huokuvan antautumista sen edessä, että rakkaus on harvoin läsnä tässä ja nyt. Aikoinaan läheiset ihmiset ovat joko lähteneet tai heidät on lähetetty matkoihinsa. Menneiden onnen päivien muistelemisen jälkeen Marraskuu on murhaa jatkaa tummanpuhuvaa tunnelmaa. Äärimmilleen miehisten kohtaloiden kovuus tiivistyy Ei siinä mitään -kappaleen pullakuskin tarinassa. Sääliä ei kuitenkaan kaivata, vaikka juuri siitä näyttää olevan kovin puute. Kaikkien huonojen kokemusten jälkeenkin Naiselle tunnustaa kauneuden ja elämänilon kaipuun.

Vaikka ilo onkin Hyvästi hiljaisuus -albumin turhia puristelemattomasti soivilta lauluilta vähissä, niin merkittävän lauluntekijä-laulajan paluusta voi olla sitäkin iloisempi.