Levyarvio: Kuten Suomen suvi, tämä levy kestää liian lyhyen aikaa – säveltäjä Kaj Chydenius on yhä voimissaan

Anna Järvinen & Tapio Viitasaari
Dagen var mulen – sånger av Kaj Chydenius
Texicalli

Jos säveltäjänä on Kaj Chydenius, laulajana Anna Järvinen ja säestäjänä Tapio Viitasaari, ei kovin pieleen voi mennä.

Heti kun Järvinen aloittaa kappaleen Sen har jag ej frågat tunnistettavalla äänellään, ei voi muuta kuin laittaa silmät kiinni ja haaveilla kävystä selän alla. Kesästä haaveilusta on itse levykin saanut alkunsa. Järvisen mukaan ajatus yhteistyöstä syntyi keskellä pimeää talvea. Ruotsinsuomalainen artisti otti yhteyttä klassikkosäveltäjä Chydeniukseen, joka sitten lähetti ruotsinkielisiä laulujaan Järvisen ja Viitasaaren tulkittavaksi.

Levy Dagen var mulen on kaunis lopputulos. Järvisen oikeaoppisen kirkas ääni ja Viitasaaren taidokas soitto sopivat yhteen, ne kunnioittavat vanhaa ja luovat uutta. Erityiskiitoksen ansaitsevat myös huilisti Laura Ahopelto ja sellisti-kontrabasisti Juho Kanervo. Ahopellon soolo-osuus kruunaa aloituskappaleen, kun taas Kanervon jouset viimeistelevät laulun Ge oss en tid att sörja. Kyseisessä kappaleessa muuten on nimestään huolimatta toiveikas ja reipas tunnelma.

Mutta juuri kun sitä on vaipunut pitkälle kesäunelmiin, viimeinen kappale päättyy. Levy kestää liian lyhyen aikaa, aivan kuten Suomen suvi.