Levyarvio: Kuin auringonnousu asfaltilla – Clipping saarnaa kokeellisesti ääriurbaanissa maastossa

Clipping
Visions Of Bodies Being Burned
Sub Pop

Clippingin Daveed Diggsiä voisi kuvata Amerikan Tommy Lindgreniksi: vaikka Diggs on musta ja kuulostaa usein vihaisemmalta, herrojen äänenvärit ovat paikoin häkellyttävän lähellä toisiaan ja niin on ankaralla draivilla tykittävä selkeä jakelukin – Something Underneath hipoo vauhdillaan jo moottoriturpaisuuden maailmanennätystä. Maailmankuvatkin istuvat samaan humanistiseen osastoon, mikä heijastuu Clippingin riimien laajassa aihepiirissä. Gangsta-meininki on tästä kaukana, vaikka ”hos, pimps” ja muu vastaava ghetto-osasto lyriikoissa toisinaan ilmenee.

Possen valkoiset jäsenet William Hutson ja Jonathan Snipes kuorruttavat Diggsin ääriurbaanit saarnat vankan kokeellisessa hengessä. On rutkasti teollista ja muutakin hälyä, levysamplejakaan ei kaihdeta. Tavallisiakin soittimia käytetään, ne vaan eivät kuulosta itseltään. Yleisvaikutelma kolmikon albumilla on jännällä tavalla hc: ankara ja underground, mutta tylyn pinnan alla lämmin.

Camin, Chinan, Sicknessin, Ho9909:n ja Michael Espositon vierailema Visions Of Bodies Being Burned on jonkinlainen ”companion piece” edeltäjälleen There Existed An Addiction To Bloodille (2019). Jotenkin täysin loogisesti kiekko päättyy Yoko Onon sävellykseen Secret Piece, jonka linnunlaulu kaiken asfalttisuuden jälkeen on kuin auringonnousu. Suosittelen erityisesti El-P:n ja Dälekin ystäville.