Levyarvio: Kuin ratikalla tiukkaan kurviin – Japanilaisen noise-legendan kimppalevy on ylenpalttinen mutta lempeä

Merzbow & Lawrence English
Eternal Stalker
DAIS

Japanilaisen harsh noise -kokeilijan Masami Akitan alias Merzbow’n ja australialaisen säveltäjän Lawrence Englishin ensimmäinen yhteinen levy on hieno kokemus, ehkä hiukan yllättävälläkin tavalla.

Englishin töissä on usein tilallinen ja dokumentaarinen ulottuvuus. Niin nytkin. Levy alkaa äänellä, joka voi olla myrsky ja sade kuultuna peltikaton alla. Tähän äänimaisemaan kasvaa jokin muu, pikkuhiljaa. The Long Dreamin aikana kuulemme vain vihjeitä, mutta A Gate Of Lightin kahden ensimmäisen minuutin sisään on täysi rähinä päällä. Myrsky onkin rajumpi sisällä.

Levyssä on omanlaisensa rytmi, joka ilmenee taajuuksissa. Se vuorottelee korkeampiin ja matalampiin taajuuksiin nojaavien jaksojen välillä, joista jälkimmäiset ovat rauhoittavampia. Antoisin jakso on The Golden Sphere ja Black Thicket, joka tuntuu liikkeeltä, ajoittain kuin ajaisi ratikalla erityisen tiukkaan kurviin.

Kokonaisuutena Merzbow’n ja Englishin yhteinen levy on yllättävän lempeä, välillä korvia ylenpalttisuudellaan hyväilevää luxus-noisea, joka jää jännitteiseen tilaan ilman katarsista. Tilanteesta ja kuulijasta riippuen tämä voi olla hyvä tai huono asia.