Levyarvio: Kun läheiset ovat lähteneet – The Twilight Sadin alakulo on täynnä kiihkoa

The Twilight Sad
It Won't Be Like This All The Time
Rock Action

Skotlannin murre on kuin tehty elämäntuskan ilmaisemiseen, ja siitä täyttyy viideskin Kilsyth-lähtöisen post punk -yhtye The Twilight Sadin albumi. Näissä lauluissa läheiset ovat joko lähteneet, lähtemässä tai ainakin heidän pelätään lähtevän. ”Can’t be happy with me? Who is it you see? What did you fall for?” James Graham laulaa ääni täynnä epätoivoa.

The Twilight Sadilla koskettimet ovat ennenkin olleet oleellinen osa kokonaissoundia, mutta tällä kertaa ne nousevat pääosaan. Uudistumista alleviivaavasti koko albumi alkaa hypnoottisella synariffillä, ja läpi levyn kylminä ja aggressiivisina soivat koskettimet kilpailevat ilmatilasta sähkökitaran ja jyräävän basson kanssa. Lisääntynyt synteettisyys sopii erinomaisesti The Twilight Sadin pirtaan tuoden sanoitusten alakulolle kaivattua nostattavaa vastapainoa. Se tekee yhtyeestä myös aiempaa monipuolisemman ja helpommin lähestyttävän.

Vahvan kaaren rakentavan albumin kruunuksi kohoaa viimeiseen kolmannekseen johdattava, kiihkoa täynnä pauhaava kolmikko I’m Not Here/Auge Maschine/Keep It All To Myself. Sen kohdalla aikalaisverrokeista etenkin Editorsin olisi syytä höristää korviaan.