Levyarvio: Kuuntelijaystävällinen matka neo noir -henkiselle scifi-soundtrackille – Non Plus Ultra on E-Musikgruppe Lux Ohrin paras levy

E-Musikgruppe Lux Ohr
Non Plus Ultra
Svart

Kaksitoista vuotta sitten perustettu E-Musikgruppe Lux Ohr on Berliinin koulukunnan (Tangerine Dream, Klaus Schultze) perinteitä jatkava elektroakustinen kraut rock- ja ambient-yhtye, jonka jäsenillä on taustallaan mittava musiikillinen spektri muun muassa teknon, progen, doomin, thrashin sekä hc-punkin saroilta. Viime vuosikymmenen puolivälissä bändi hyödynsi kokemustaan vaikuttavan äänimaiseman luomisessa useilla julkaisuilla, joista ensimmäinen studioalbumi Kometenbahn (2013) oli mieleenjäävin.

Kahdeksan kappaleen ja 80 minuutin Non Plus Ultra on E-Musikgruppe Lux Ohrin paras levy. Neljän vuoden aikana Jaakko Penttinen on jättänyt yhtyeen, joka on nyt Pertti Grönholmin, Kimi Kärjen ja Ismo Virran trio. Huolellinen paneutuminen kappaleiden sävellyksiin ja sisältöön on tehnyt bändin musiikista aiempaa huomattavasti helpommin lähestyttävää ja kuuntelijaystävällisempää.

Non Plus Ultra kuulostaa neo-noir -henkisen scifi-leffan soundtrackilta. Memotron-jouset, -huilut ja -kuorot soivat komeasti. Live At Roadburn 2014 -levyllä mukana ollut Penttisen Hypnogenesis III- ja Traumraum -biisikaksikko istuu mainiosti kokonaisuuteen pääasiassa Grönholmin säveltämien melodisempien kappaleiden lomaan.