Levyarvio: Manifesti haudan takaa – Gang Starrin uusi levy jatkaa mihin kaksikko aikoinaan jäi Gurun kuolemasta huolimatta

Gang Starr
One Of The Best Yet
Gang Starr Enterprises

Ensimmäinen Gang Starr -albumi kuudentoista vuoden hiljaiselon jälkeen on kaksikon kulta-ajan soundilla herkutteleva mestariluomus, ug-hiphoppareiden timanttinen manifesti. Guru on hengessä mukana haudan takaa, jonka lepoon hän siirtyi vuonna 2010. Ja mitä mieltä kuolemanjälkeisistä tuotannoista ikinä sitten ollaankaan, niin tämä levy aivan varmasti jatkaa siitä, mihin parivaljakko aikoinaan jäi. Se on suora jatkumo duon aiemmalle tuotannolle, joka ei päivityksiä kaipaakaan.

Tuottajalegenda DJ Premier on leikannut ja liimannut biittiensä kylkeen riimit 30 ennenjulkaisemattomalta Guru-nauhoitukselta ja pitää näin Gang Starrin tradition hengissä. Sattuneesta syystä biisit ovat lyhykäisiä ja myös vierailijoilla on suuri rooli. Heitä ei kuitenkaan ole haalittu listamenestyksen perusteella, vaan levyllä feattaavat pääosin Gang Starrin kotipojat ja heimolaiset sekä tietysti J. Cole.

Preemo luottaa perinteisiin: tuotanto nojaa likaisiin rumpukomppeihin ja slipattuihin bassolinjoihin. Boombapia säestävät rakeiset samplet on kaivettu syvältä levylaarien uumenista. Ajaton ja aito albumi todistaa, että Gang Starr on edelleen ajankohtainen – yksi parhaista.