Levyarvio: Mies nimeltä Ernie Hawks meni ja teki albumin, joka nousee heittämällä suomalaisen funkin kaanoniin

Ernie Hawks And The Soul Investigators
Scorpio Man
Timmion

Skorpionimies Ernie Hawks (kotoisammin Erno Haukkala) on lukuisissa suomalaiskokoonpanoissa kovaksikeitetty puhallinsoitinvirtuoosi, jonka repertuaariin kuuluu niin pasuuna kuin poikkihuilukin. Tällä levyllä ei juurikaan Ernien pasuunaa kuulla, mutta senkin edestä maagista huilunkäyttöä.

Yleensä torvisektiossa vaikuttava Ernie tuikkaa vihdoin omalla soolollaan, joka on alusta loppuun rikollisen funkya huiluilottelua. Ote ei kirpoa missään vaiheessa, kahdeksan raitaa mennään eikä meinata – sielukkaista jazz-tunnelmista soljutaan soundtrackhenkiseen hurjaan takaa-ajoon tuulisilta kyynelten kaduilta aina ihan pohjalle saakka psykedeelisen funkin tahtiin. Ernien huilu säestää jok’ikistä kohtausta saumattomasti yhdessä maailmankuulun The Soul Investigators -bändin kanssa.

Tämä Skorpparin johtama instrumentaalihurmos on todellinen kassillinen ihmeitä, joka lähentelee täydellisyyttä ja on menevä suorilla suomifunkin kaanoniin. Ernie on huilun varressa varsinainen ässä ja hänen taiturimainen soittimen käsittelynsä kattaa skaalat aina herkästä tiluttelusta villeimpäänkin kliimaksiin.

On siis aiheellista lähestyä mestaripuhaltaja Ernie Hawksia muutamalla kysymyksellä.
Huilu on funk-piireissä epätavallinen instrumentti – kuinka sinusta tuli tämän soittimen virtuoosi?

– Huilu on ollut minulle aina sivusoitin pasuunan rinnalla. Tästä syystä asenteeni huilua kohtaan on aina pysynyt avoimempana kuin esimerkiksi pääsoitintani kohtaan. Tästä johtuva kokeilevampi asenne on luonut minulle täysin oman soundin ja tyylin huilun kanssa.

Mikä on tarina debyytin nimen takana? Viittaako skorpionimies kenties muinaiseen mytologiaan tai horoskooppimerkkiisi?
– Ernie Hawks on horoskooppimerkiltaan vesimies. Skorpionimies-lempinimen olen saanut tavastani soittaa huilua sekä lavapresenssistäni.

Scorpio Manista on ollut juttua myös uusimmissa kansainvälisissä musiikkialan lehdissä. Miltä tällainen maailmanlaajuinen kiinnostus debyyttiäsi kohtaan tuntuu?
– Soul Investigatorsien lähes kaksi vuosikymmentä kestäneen uran aikana olemme tottuneet kansainvälisen lehdistön positiivissävytteisiin arvioihin. Toki arviot tuntuvat entistäkin paremmilta, kun minut on nostettu yhtyeen rivistöstä eturintamaan.

Linda Söderholm