Levyarvio: Musiikillisia uhkakuvia ja meditaatioharjoituksia – Mister8-sarjan soundtrack on vahvatunnelmainen taideteos ilman liikkuvaa kuvaakin

Arvio julkaistu Soundissa 5/2022.
Kirjoittanut: Virpi Päivinen.

Arvio

Tuomo Puranen & Timo Kaukolampi
Mister8
Svart

Timo Kaukolammen ja Tuomo Purasen Mister8-soundtrackin painostavat tunnelmat linkittyvät palkittuun kotimaiseen komediasarjaan. Uuden aallon kaikuja heijastavat kappaleet rohkaisevat tekemään omia hahmotuksia.

Aloitusbiisi Cold War tuo mieleen vanhojen scifi- ja kauhuelokuvien tunnusmusiikit. Vaaniva Manipulation ABC asettaa sykkivät lonkeronsa juuri oikeisiin paikkoihin ja Black Ladybug luo synasoundein astetta rankempia kuvitteellisia uhkakuvia. Staattinen urkupiste sekä asteittain pintaan nouseva rytmitys Iho iholla (Skin On Skin) -kappaleessa innostavat meditaatioharjoituksiin.

Ääniraidalta löytyy myös alun perin Op:l Bastardsille tehty häpeilemätön synapoppailu DJ-Sex – Rakkaus tulee, jota sanoittaa mantramainen ”En tahdo mitään muuta kuin rakastaa”. Äänitehosteet ovat kuin minimalistien aarrearkusta – piiskan iskuja, teollisuuskolinaa, lintuäänistä valitusta. Hälyisimmätkin komponentit on asemoitu niin, ettei päänuppi kärähdä.

En ole nähnyt vielä sarjaa, joten on vaikea sanoa kuinka hyvin musiikki tukee tarinaa. Liikkuvasta kuvasta irroitettuna Mister8-albumi näyttäytyy ainakin pirullisen vahvatunnelmaisena taideteoksena.

Lisää luettavaa