Levyarvio: Omituista mutta välittömästi rakastettavaa musiikkia – Mantramaisuus leimaa Horsefacen ilahduttavan omaleimaista ilmaisua

Arvio julkaistu Soundissa 6/2022.
Kirjoittanut: Mikko Meriläinen.

Arvio

Horseface
Sanakirjan takana
Joteskii Groteskii/Kopotikop

Horseface on suomeksi laulava ruotsalainen indieyhtye, joka on julkaissut tätä ennen yhden mainion täyspitkän (Jääkausi, 2017) sekä nipun epämääräisempiä kokonaisuuksia. Kielivalintaa selittää laulaja Hanna Kangassalon ruotsinsuomalainen äiti. Levyn kulmakiveksi nousevan nimikappaleen teksti pohjautuukin Hannan ennenaikaisesti kuolleen äidin kirjoittamaan tarinaan. Ilman taustoitustakin kappale on kummallisen koskettava.

Sanakirjan takana on täydellinen nimi albumille, jonka kiehtovuudesta iso osa perustuu säännöistä vapaaseen kielen käyttöön. Horsefacen tekstit eivät ole dadaa, mutta kuitenkin surrealistisia ja ilahduttavan kaukana perinteistä: ”Elämäni naiset, peilitunneli, sä toistut, mykät seinät helisee.” Sanoja on vähän ja niitä hoetaan mantramaisesti.

Mantramaisuus ulottuu Horsefacen musiikkiin, joka ei omaleimaisuudessa teksteille juuri jää. Yhtyeen tyyli on hauskasti leikittelevä sekoitus lofi-indietä, makuuhuone-dubia ja lempeää post-punkia.

Omituista mutta välittömästi rakastettavaa musiikkia.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa