Levyarvio: Ratkaisemattoman mysteerin tuntu vetää puoleensa – El Michels Affairin levyllä alakuloista aikuisviihdettä ja lunkia loungea

El Michels Affair
Yeti Season
Big Crown

Taas uusi tuttavuus, josta ei tiedä onko kyseessä lintu vai kala. Nimen taakse kätkeytyy multiinstrumentalisti/ tuottaja Leon Michels. Ahkera mies on mukana Diamond Mine -tuotantoyhtiössä ja johtaa Big Crown -levymerkkiä.
Tuottajana hän on tehnyt töitä muun muassa Liam Baileylle, Lee Fieldsille ja Hanni El Khatibille. Soittopuolen krediitteihin menee Dr. Johnin loistava Locked Down -albumi ja sen tuottajan, Black Keysin Dan Auerbachin The Archs -kokoonpano sekä pitkä pesti Sharon Jones & The Daptonesissa.

Sitä osastoa El Michels Affair lähinnä edustaakin. Bändin viime vuonna ilmestynyt edellinen levy oli Adult Themes ja tämäkin kuulostaa usein 70-luvun halpojen pornofilmien soundtrackilta, paitsi kun tunnelma toisinaan käy aivan liian alakuloisen haikeaksi seksihommiin. Paljolti mennään instrumentaalisti ja aina rauhallisesti, mutta kun Piya Malik tarttuu laulumikkiin, referenssi nytkähtää tukevasti Intiaan, silloinkin jotenkin elokuvallisesti.

Kyllä Yeti Seasonia loungeksikin voi sanoa. Äänikuvassa on puhaltimia, koskettimia, jousiakin, mutta samaan aikaan selvä ”vähemmän on enemmän” -estetiikka vallitsee. Halpissoundit ja harkitun kökösti töksöttävä rytmiikka luovat varsin kiehtovan ilmapiirin. Tietty ratkaisemattoman mysteerin tuntu vetää levyn pariin.