Levyarvio: Rikkoutunut parisuhde ja hirsimökki – Näistä aineksista syntyi Birdyn loistava Young Heart -albumi

Birdy
Young Heart
Atlantic

Pakottamalla ei tule kuin paha mieli. Tämän tietää myös brittimuusikko Birdy, jonka Young Heart -albumia odotettiin kokonaiset viisi vuotta. Väliin mahtui valkoisen paperin kammoa, rikkoutunut parisuhde, itsensä etsimistä Intiasta ja lopulta hirsimökki Kaliforniasta.

Käteen jäi hyvinkin kypsää erofolkia. Young Heart äänitettiin Nashvillessä ja jälki on sen mukaista – Birdyn aiemmilla levyillä ajoittain kuultanut suurieleisyys on poissa, ja tilalle on tullut tyylitajuisen jenkkikantrin isoimmilta nykynimiltä lainattua estetiikkaa. Tämä saattaa osalle pidempiaikaisista faneista tulla pettymyksenä, mutta luultavasti esimerkiksi Grammy- lautakunnalle äärimmäisen ilahduttavana käänteenä.

Ja onhan Young Heart aivan poskettoman kaunista musiikkia. Maneerit ja äänimaisema saattavat olla lainattuja, mutta ne omaksutaan vakuuttavasti. Moitittavaa löytyy vain kappalemateriaalista: Lighthousen, The Othersiden ja New Moonin kaltaisia täysosumia olisi suonut levylle enemmänkin. Se ei kuitenkaan kaada kokonaisuutta, sillä Young Heartin harvinaisen johdonmukainen äänimaailma pitää huolen eheästä kokemuksesta. Joskus taustamusiikkikin voi olla hämmästyttävää.