Levyarvio: Sankari vain omalle porukalle – Steve Hackettin soololevy on progeteos, joka aukeaa vain valmiiksi käännytetyille

Steve Hackett
At The Edge Of Light
Inside Out

Genesiksen ex-kitaristin 26. soololevy on hieno, maailmanmusiikin inspiroima, kunnianhimolla ja hyvällä maulla sävelletty progeteos. Omalle kohdeyleisölleen tässä on sekä nautittavaa että pureskeltavaa pitkäksi aikaa. Ja miksei muillekin — mutta harva tätä omalle soittimeensa lykkää, ellei kitarasankarointi polveilevien opusten lomassa jo valmiiksi kiinnosta.

Albumin loistavien muusikoiden keskellä päätähti on tietenkin Steve Hackett itse. Miehen melodiset kitarasoolot ovat lähes jokaisen biisin johtava elementti, vaikka instrumentaalilevystä ei olekaan kyse. Hackett toki myös laulaa tärkeimmät vokaaliraidat.

Vierailevien muusikoiden rivistö on värikäs ja instrumenttien kirjo kiehtova. Biiseissä kuullaan kaikkea huilusta ja saksofonista eksoottisempiin soittimiin kuten sitar, didgeridoo ja duduk. Laulajiksi on kutsuttu luottoyhteistyökumppani Amanda Lehmann sekä Pink Floydin entiset taustalaulajat Durga ja Lorelei McBroom. Jokainen suoritus ja jokainen hetki on vaikuttava.

Mitään uutta Hackett ei tällä tuo omaan genreensä, mutta ei sitä ehkä kukaan ole odottanutkaan. Uusia faneja tämä ei klassisen progen äärelle tuo, mutta kelle tahansa Hackettin vanhalle ystävälle At The Edge Of Light on herkkua.