Levyarvio: Uijuijui miten ihastuttavan lumemaailman Knife Knights tarjoaakin – 1 Time Mirage aukeaa hitaasti mutta palkitsee kärsivällisen kuulijan

Knife Knights
1 Time Mirage
Sub Pop

Vuosikymmenen alusta Sub Popin artistivalikoimaa kohentanut kokeellinen hip hop -duo Shabazz Palaces on vähitellen koonnut ympärilleen afrofuturistisen universumin, jonka uusin edustaja on Palacesin nokkamies Ishmael Butlerin ja tuottaja-säveltäjä Erik Bloodin duo Knife Knights.

Albumilta lohkotut ennakkostriimit herättivät varovaisen innostunutta hämmennystä, jota lietsoi lisää Give You Gamen video, jolla Butler ja Blood esiintyvät viattomien alkuihmisten paratiisiin saapuneina lähettiläinä toisesta maailmasta. Mitä ylimaallista viisautta heillä on tarjota ymmärtämättömille?

Kuuntelukertojen myötä alussa näennäisen sattumanvaraisista äänistä koostunut vyyhti avautui ja muotoutui hahmotettaviksi musiikillisiksi kudelmiksi ja kappalerakenteiksi. Langanpää löytyi My Dreams Never Sleep -biisin huipentumasta, missä Marquetta Miller laulaa ihastuttavasti ”uijuijuijui”. Seuraavalla kierroksella OCnotesin ja Millerin fiittaamat kappaleet alkoivat kuulostaa lähes popilta, ja nyt olen siinä pisteessä, että loputkin raidat alkavat jäsentyä. Tämä albumi on täysin puhdas kaikesta hip hopin ja rockin päälleliimatusta aggressiivisuudesta ja samalla progressiivisin kuuntelukokemus pitkään aikaan.