Levyarvio: Vahvaa materiaalia ajalta ennen debyyttialbumia – Iron & Winen arkistoissa riittää laatutavaraa

Iron & Wine
Archive Series Volume No.5: Tallahassee Recordings
Sub Pop

Iron & Winen Archive Seriesin viides osa sisältää kolme vuotta ennen debyyttilevyä The Creek Drank The Cradlea (2002) äänitettyä materiaalia. Sävellyksinä ja sovituksina Tallahassee Recordingsin pelkistetyn kauniit biisit muistuttavat debyyttiä ja muutakin vuosituhannen vaihteen indie folk -skeneä, etenkin sen aikaisia Saddle Creek -bändejä.

Vaikka akustinen levy on pelkistetysti sovitettu, ovat sen soundit yllättävänkin selkeät ja ammattimaiset. Pöytälaatikkoon jääneiden demojen sijaan voidaan puhua täysin valmiista levystä, joka on itse asiassa erittäin lo-fia ja polveilevaa The Creek Drank The Cradlea helpommin lähestyttävää musiikkia. Äänimaailmaltaan se sijoittuu johonkin debyytin ja Brian Deckin tuottaman Our Endless Numbered Daysin (2004) välimaastoon.

Jos levyn hyvät soundit tulevat yllätyksenä, niin tulee materiaalin vahvuuskin. Sam Beamin tunnistettavan omaperäinen melodiataju pilkottaa Tallahassee Recordsingsilla vasta ajoittain, mutta jokainen biisi on hyvä ja albumi on eheä kokonaisuus. Sen parissa tulee mieleen Neil Youngin upeat Hitchhiker ja Homegrown, jotka jäivät 70-luvulla odottamaan julkaisua. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.