Levyarvio: Verenvaihdosta syntyi eeppinen monumentti – Nilen uusin albumi on erinomainen, sairas ja armoton

Nile
Vile Nilotic Rites
Nuclear Blast

Näytti jo siltä, ettei instanssiksi muodostunut Nile enää jaksaisi kannatella rakentamaansa monumenttia. Yli 25 vuotta Egypti-teemaista death metalia oli jättänyt ideapankin tyhjäksi, ja suvannosta nouseminen vaati hintansa. Vaan nyt, verenvaihdon ja sävellysvastuun uudelleenjakamisen jälkeen, olisi oikeastaan yhdentekevää, vaikka Nilen ura päättyisi tänään – niin mykistävä Vile Nilotic Rites on.

Vaikka työnjälki onkin silkkaa Nileä, on moni asia muuttunut. Kitaratyöskentely on tarkempaa, kappalerakenteet harkitumpia ja ilmaisu monimuotoisempaa. Jopa levyn eeppisimpiin kappaleisiin lukeutuva The Imperishable Stars Are Sickened on oiva esimerkki uudelleen löydetystä kurinalaisuudesta, joka palkitaan kappaleen kuluessa. Myöskään yhtyeelle tyypillistä huumoria ei ole unohdettu, kuten käärmekuopan kevätriehasta kertova Snake Pit Mating Frenzy ja Seven Horns Of Warin Taru Sormusten Herrasta -viittaus osoittavat.

Nile tuskin toiste pystyy näin yllättämään. Vaan kuten sanottu, sillä ei ole väliä. Vile Nilotic Rites on erinomainen, sairas ja armoton albumi yhtyeeltä, jonka tuotantoa ei ole aikoihin voinut noilla sanoilla kuvailla.