Levyarvio: Vielä kerran The Specials – Ska-suosikki teki ilahduttavan paluun

The Specials
Encore
Universal

Vuosikymmenten jälkeen tapahtuvat jälleenkuulemiset eivät aina ilahduta. 70-luvun lopun brittiläisen ska-buumin ykkösbändin tapauksessa ilahtuminen on kuitenkin kovin lievä ilmaisu. The Specialsin alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluneet Terry Hall, Lynval Golding ja Horace Panter ovat nyt ensi kertaa samalla levyllä sitten More Specialsin (1980) ja tuloksena on läpeensä onnistunut albumi.

Mainiolla livelevyllä täydennetyllä Encorella The Specials todistaa elinvoimaisuutensa. Horace Panterin huikeat bassolinjat vievät soitannollisen huomion ja tekstit pureutuvat ärhäkästi yhteiskunnallisiin epäkohtiin sekä poliitikkojen tyhmyyteen ja äänestäjiä mielistelevään kaksinaamaisuuteen.

The Equals -hitti Black Skin Blue Eyed Boys puolustaa heti aluksi värien ja rotujen tasa-arvoa. Sen omakohtaisesti koetusta puutteesta Lynval Golding kertoo biisillä B.L.M. Breaking Point, joka tuo The Specialsin ska- ja rocksteadyperustaan yllättäen Kurt Weillin ja Bertolt Brechtin saksalaisuutta.

The Lunatics -nimellä Encorelle versioitu Hallin, Goldingin ja Neville Stablen Fun Boy Three -trion vuoden 1981 hitti The Lunatics (Have Taken Over The Asylum) on kuin tehty kommentiksi The Specialsin kotimaan säälittävään Brexit-sekoiluun.