Määrätietoinen ja tyylitajuinen selviytyjä – Georgie Famen monipuoliset laulut pakattiin boksiin

Georgie Fame
Survival
Universal

Kiteyttääpä tämän boksin nimi hienosti sen, mistä on kyse. Survival – selviytyjähän Georgie Fame on aina ollut.

Parikymppisenä Georgie Fame oli levyttänyt jo kolme listaykköstä. Hän oli tarpeeksi komea teinityttöjen idoliksi, ja säännölliset tv-esiintymiset takasivat loputtomasti rahakkaita keski-ikäiselle yleisölle suunnattuja kabaree-keikkoja.

Levy-yhtiöt halusivat hänen laulavan kevyttä poppia, mutta Georgie oli menettänyt sydämensä rhythm & bluesille ja jazzille, ja vain niitä hän halusi esittää. Nämä kuuden vuosikymmenen aikana äänitetyt biisit kertovat miehestä, joka astui näyttämölle valmiina laulajana ja urkurina ja kehitti ilmaisuaan määrätietoisena ja tyylitajuisena.

Tietysti se merkitsi sitä, että yhtiöt vaihtuivat tasaisin väliajoin. Eiväthän levypomot pidä tähdistä, jotka tekevät mitä haluavat. Isot firmat olikin käyty läpi vuonna 1974, kun Island hyllytti tylysti upean jazzalbumin. Sen jälkeen Fame on levyttänyt omalle yhtiölleen.

60- ja 70-luvun äänitteet ovat kovinkin tuttuja, mutta boksin todellisiksi helmiksi osoittautuvat myöhemmät laulut. Näytteeksi ehdotan vaikkapa vuoden 2002 tuotantoa olevaa Flamingo Allnighteria, vastustamattoman svengaavaa ajankuvaa Svengaavasta Lontoosta.