Matkanteon intiimi dokumentti – Billy Bragg ja Joe Henry reissun päällä

Billy Bragg & Joe Henry
Shine A Light – Field Recordings From The Great American Railroad
Cooking Vinyl

Kun amerikkalainen Joe Henry tuotti englantilaisen Billy Braggin edellisen albumin Tooth & Nail (2013), huomasivat he jakavansa yhteisen rakkauden. Kumpikin tunsi syvää kiintymystä amerikkalaista kansanmusiikkia kohtaan. He arvostivat niitä lauluja, joita kulkurit olivat hoilanneet vuosikymmeniä kulkiessaan pitkin ja poikin Yhdysvaltoja.

Tämän vuoden maaliskuussa Joe ja Billy pakkasivat soittimensa ja äänityslaitteensa Chicagosta Los Angelesiin kulkevaan Texas Eagle -junaan. He matkasivat lähes 4500 kilometriä, soittivat ja lauloivat rautateistä kertovia kappaleita – niitä jotka alun perin olivat kuuluneet Woody Guthrien, Leadbellyn, Jimmie Rodgersin ja Hank Williamsin ohjelmistoon. Juna jyskytti eteenpäin. Toisinaan studiona sai toimia öinen makuuvaunu, toisinaan taas aseman odotushuone.

Sillä reissulla syntyi tämä lämmin ja intiimi dokumentti. On vain kaksi miestä, joiden äänet soivat rouheasti yhteen. On pari akustista kitaraa. Ja joskus väliin muutama harkittu huuliharpun ryöpsähdys. Ja tietysti ne tutut junan äänet, jotka antavat kaikelle oman rytminsä.

Matkalla kaiken aikaa, eikä minnekään ole kiire.