NATHANIEL MERRIWEATHER: Lovage

NATHANIEL MERRIWEATHER
Lovage
75 Ark

Levyn nimi on Lovage, rakkauden yrtti, ja sen alaotsikko on Music to Make Love to Your Old Lady By. Se on hip hop -tuottajana ansioituneen Dan "The Automator" Nakamuran (Handsome Boy Modeling School, Deltron 3030 ja Gorillaz), Mike Pattonin (Faith No More, Mr. Bungle ja Fantomas) ja Jennifer Charlesin (Elysian Fields) lapsi, ja se on aihepiirinsä puolesta kuin Pattonia varten räätälöity. Musiikista ei voi välttämättä sanoa samaa.
Lovage on tuottajansa Automatorin ideoima projekti, joten syytettäköön häntä. Olisi potkinut vanhaan kunnon Mikeen vähän puhtia. Mutta väärinkäsitykset sikseen; Automatorin ja Jenniferin kumpaisenkin esitykset ovat kerrassaan fantastisia – Nakamuran biitit ja Jenniferin herkkyys, joka luo hedelmällisen kontrastin Miken äijyydelle. Lovage on tasaista biittiä, harmillisen kilttiä ja osittain persoonatonta luentaa kuluneesta aiheesta, joka huumorin höystämänäkin anelee persoonallisia näkökulmia, tutkimattomia polkuja ja Pattonin ennenkuulematonta härskiyttä.
Parhaimmillaan Miken ja Jenniferin dialogi ei jää kaipaamaan mitään, minkä voisi sanoiksi pukea. Myös kehittynyt Automator yllättää: Lovagella yrttien inspiroima tuottaja on saanut rumputyöskentelyynsä sekä tarkkuutta että puhdasta alkuvoimaa, ja on tavallaan sääli, jos soundeiltaan näin hiottu, syvä mollivoittoinen dynamiikka ei pääse uusiokäsittelyyn. Albumilla on monta hyvin tuotettua raitaa, jotka sopisivat siihen paremmin kuin monikaan Automatorin suoraviivaisemmista hip hop -tuotannoista, enkä jaksa ymmärtää, miksi Lovagen kaltainen musiikki hengittäisi eloisimmin tuottajan valitsemalla paletilla – raskailla boom bap -patterneilla ja suoraviivaisilla, rosoisilla loopeilla. Kenties Automator on hieman rajoittunut, yksipuolisesti arsenaaliaan hyödyntävä tuottaja.
Albumi on sekä raikas että tyhjänpäiväinen muistutus tekijöidensä näkemyksellisyydestä ja vahvuuksista erilaisissa asetelmissa, ja se on sofistikoitunutta roskaa. Seuraavaksi Automator ja El-P työskentelevät yhteisen instruprojektin parissa. Patton taas viihtyy studiossa Massive Attackista jättäytyneen Mushroomin kanssa.