NINNI POIJÄRVI: Virta

NINNI POIJÄRVI
Virta
MuFarang

Lukuisten artistien levyiltä ja keikoilta tutun Ninni Poijärven kolmas oma albumi syntyi samalla viime marraskuisella ”pyhiinvaellusmatkalla” kuin Eero Raittisen loistelias Woodstock. Parissa päivässä The Band -rumpali Levon Helmin studiossa taltioidulla levyllä Poijärveä säestää muusikko-lauluntekijä-miehensä Mika Kuokkasen lisäksi myös Olli Haaviston dobrolla ja pedalsteelillä vahvistettu The Noisy Kinda Men.

Ninni Poijärven ja Mika Kuokkasen lähes puoliksi kirjoittamista lauluista ja kolmella raidalla kirjailija Inka Nousiaisen tekstistä rakentuva Virta on runollista maan- ja luonnonläheisyyttä huokuva albumi. Folkin, bluesin ja kantrin aineksia on meillä harvoin yhdistelty yhtä seesteisellä tavalla toimivaksi ja henkistä vahvuutta kieliväksi kokonaisuudeksi. Levyn näkemyksellisyydessä on jotain samaa kuin Robert Plantin ja Alison Kraussin mestariteoksessa Raising Sand.

Kevyellä kosketuksella soitetun ja lauletun Virran avausraidalla Sä oot mun Poijärvi ottaa laulajana sulattelua vaativia ääntämyksellisiä vapauksia. Jatkossa hän ei onneksi pyri kuulostamaan yhtä amerikkalaiselta. Lasiparveke on läpikuultavan herkkä esitys ja Soita kitaraa saa laulajavieraakseen J. Karjalaisen. Itse Virta on soljuvana kantribiisinä kuin vetten päälle siirretty on the road -pala.

Upean albumin kirkkain helmi ja kiistaton kantriklassikko on sittenkin menneitä hyviä aikoja muisteleva Vanhat jutut.