OG IKONEN: Se on gangsta

OG IKONEN
Se on gangsta
3rd Rail Music / Napoleon Digital

Suomalaisen gangstan ajatus synnytti pienen myrskyn vesilasissa jokin aika sitten. Onhan se aika helppo maalitaulu, mutta lähtökohtaisesti gangstaräppi Suomessa ei ole yhtään sen enempää rahtikultti kuin muutkaan kevyen musiikin genret, joita tänne on tuotu. Kyseenalaistamisen ytimessä on arveluttava ajatus taiteesta omaelämänkerrallisena tai räpistä mustan Amerikan CNN:nä.

Tunnustuksellisesti savolaisen Ikosen uusi levy on huomattavasti mielenkiintoisempi, melankolisempi ja rauhallisempi tapaus kuin edellinen Mieron tiellä. Rapakon takaista vinkunaa ei referoida enää yhtä suoraan, vaan nyt on löydetty itäsuomalainen ote tähän musiikkiin. Funk on silti läskiä ja keinuu kuin tuunatulla hydrauliikalla varustettu 1962 Chevy Impala.

Uusi ote kiteytyy hienosti levyn päättävään biisikaksikkoon Takasi mettään ja Hämärää. Toinen on aihepiirinsäkin puolesta lokalisoitu hienosti ja molemmissa kuuluu hiphopin lisäksi esimerkiksi pohjoismaisen progen perintö. Vinkunaakin löytyy, mutta lähinnä Hermanni-funkista.

Koukut ovat uudella levyllä paljon tarttuvampia ja myös itse päätähden flow on huomattavasti varmempi kuin ennen. OG Ikonen on yhä oman genrensä tasavarmin ja kiinnostavin tekijä tässä maassa.