ORB: Cydonia

ORB
Cydonia
Island

"Aika rientää." Näin voisi Orbin johtaja Dr. Alex Paterson tuumata, sillä Cydonia viimeisteltiin jo 1998 ilmestyneen U.F. Off -albumin vanavedessä. Epäröinti julkaisun suhteen on kuitenkin ollut turhaa, sillä mainiompaa ambient-levyä ei juurikaan voisi kuvitella.
Orbin kuudetta albumia on valmistellut tuttu ryhmä. Patersonin seurana studiossa ovat olleet pääasiassa Thomas Fehlmann ja Andy Hughes, jonka tosin kerrotaan lähteneen omille teilleen Cydonian valmistumisen jälkeen. Albumin tyylikään ei varsinaisesti yllätä, sillä luvassa on suhinaa, surinaa ja kummallisia sampleja. Ei ole liioitteleva väite, että Paterson pystyy rakentamaan laulun, mistä tahansa äänistä. Erikoisinta äänimaisemaa edustaa Turn It Down, jossa keskitempoisen house-rytmin päälle on sämplätty erilaisia teräksen ääniä kansalliskirjaston ääniarkistosta. Kummallisia vongahduksia on suorastaan pakko bongata muun hälyn keskeltä.
Paterson on selvästi innostunut myös dub-soundeista, sillä paksumpaa bassoa kuin Ghost Dancing -kappaleessa voi löytää vain jamaikalaisilta reggaelevyiltä. Instrumentaali-ambientin täydentäminen laululla on varsin onnistunut ratkaisu, sillä esimerkiksi albumin ensimmäisellä sinkulla Once More Fun-Da-Mentalin Aki Omori laulaa kuin rauhoittavilla lääkkeillä huumattu Grace Jones. Pääosa lauluista on siis muutaman vuoden takaa, mutta Egnablen karnevaalimusiikki on peräisin 1994 FFWD-kokoonpanon (Fripp-Fehlmann-Weston-Dr.) löytyneiltä nauhoilta. Robert Fripp on nytkin vierailulla ja irrottelee Terminus-kappaleessa muutamia outoja kitaraääniä.
Cydonia on suurta hupia kuulokkeilla kuunneltuna, mutta eivät sen laulut varsinaisesti jää riesaksi asti päähän soimaan.