PHOSPHORESCENT: Muchacho

PHOSPHORESCENT
Muchacho
Dead Oceans

Kymmenessä vuodessa Matthew Houck on levyttänyt bändinimellään kuusi levyä, mutta persoonallisen hartaasti viljeltyyn, folkin ja gospelin läpitunkemaan americanaan ehtii varsin hyvin tutustua vielä seitsemännelläkin albumilla. Muchacho luo musiikille avaran kaikuvan soundin, jota hallitsevat kaikuvasti tulkitut, runsassanaiset hymnit. Niitä korostavat korkeaääninen sanaton taustalaulu ja kuorostemmojen käyttö.

Matthew Houck on äänittänyt itse valtaosan “bändin” soittimista, joista erottuvat tanakat pianotahdit, dramaattiset orkesterinostatukset ja hienovaraiset synteettiset rytmitykset. Lauluntekoretriitti pienessä kylässä Meksikossa sävyttää lauluja satunnaisilla perkussioilla tai mariachitorvella. Musiikki kuulostaa tarkoituksellisen etäiseltä, mutta sen muotoa ja muutosta on kiehtova seurata sivusta tietyn henkisen välimatkankin päästä.

Enimmäkseen omissa sfääreissään vaeltavien laulujen joukossa on selvikkeenä reilun kantrirockin juonteita ja sosiaalistakin elämän tuntumaa. Herkkyys ja vahvuus saavat erilaisia hentoja ja juhlallisia kaikuja, jotka syvenevät ja tavoittavat kuulijan vääjäämättä levyn edetessä ja viimeistään uudella kuuntelukerralla.