PROBOT: Probot

PROBOT
Probot
Southern Lord

Tässä se nyt sitten on. Dave Grohlin, 35, suuren unelman täyttymys ja levy, jonka odotettiin iskevän kuin miljoona volttia. Ja onhan Probot melkoinen voimannäyttö käsittäessään täyden tusinan biisejä, jotka Nirvanan ex-kannuttaja ja Foo Fightersin nykyinen laulaja/kitaristi/päällikkö on paitsi itse laatinut, myös pääosin levylle soittanut. Eikä siinä kaikki. Kuin näkemyksekäs raptuottaja ikään, on tämänkin kiekon auteur pedannut kappaleet räätälintyönä jollekulle ihailemalleen laulajalle. Ja koska kyseessä on maailmankuulu Dave Grohl, on vieraslista aika hurja.

Pelin avaa Venomin lähes myyttinen Cronos, ja ennen kuin levy on entänyt puoleen väliin, mikrofonin ääressä ovat poikenneet niin Motörheadin Lemmy kuin Sepulturan originaalinokkamies Max Cavalerakin. Ennen viimeisen pellin kaiun katoamista Grohlin musiikkia ovat tulkinneet vielä Voi Vodin Snake, Celtic Frostin Tom G. Warrior, King Diamond ja muut 1980-luvun lopun haastavamman metallin ja hardcoren suurvisiirit.

Niinpä onkin ikävä todeta, että tältä hämmentävänkin eurooppalaiselta levyltä jäävät uupumaan ne varsinaiset napakympit. Oivilla pastisseillaan Grohl on toki taannut, että vieraat viihtyvät, mutta paria poikkeusta (Snaken Dictatorsaurus ja Corrosion Of Conformityn Mike Deanin Access Babylon) lukuunottamatta raidat eivät juuri saa jännitemittarin viisaria värähtämään.

Hattua pitää tosin erikseen nostaa kannesta, josta vastaa Voi Vodin rumpali/visualisti Away. Ja siitä, että joku on ymmärtänyt raahata Soundgardenin upean Kim Thayilin taas studioon. Hänen katerpillarikitaransa komistaa kahta levyn raidoista.