PUNY: Small Scale

Arvio julkaistu Soundissa 08/2004.
Kirjoittanut: Jari Jokirinne.
Tamperelainen Puny ei ole tekemisistään melua pitänyt. Bändin ensimmäinen täyspitkä antoi ododuttaa itseään useamman vuoden, mutta rauhallinen kypsyttely kannatti.

Arvio

PUNY
Small Scale
Aisti

Tamperelainen Puny ei ole tekemisistään melua pitänyt. Bändin ensimmäinen täyspitkä antoi ododuttaa itseään useamman vuoden, mutta rauhallinen kypsyttely kannatti.

Small Scale on täysipainoinen levy, joka täyttää kaikki hyvän teoksen kriteerit. Maanläheinen tuotanto ja tiheä tunnelma ovat plussaa, mutta ennen kaikkea levyltä löytyy tarpeeksi monta tarkastelun kestävää kappaletta. Punyn selvimmät musiikilliset vaikutteet ovat 90-lukuisessa jenkki-indiessä (Pavement, Dinosaur Jr., Sonic Youth, Posies), mutta yhtyeen lähestymistavassa on jotain astetta romanttisempaa ja synkempää. Jo kappaleiden nimet Decadent Dreams, You Saved My Life ja Ghostworld kertovat, ettei mistään aurinkoranta-reggaesta ole kyse. (No, on levylle eksynyt myös Happy-niminen laulu).

Lisää syvyyttä Small Scale -levylle tuovat pienet, mutta toimivat tehokeinot, kuten tremolo-kitarat, ksylofoni ja kellopeli. Miellyttävää kuultavaa on myös levyltä huokuva vintage-henki. Ylettömyyksiin asti ei retroilu ole onneksi karannut, vaan kaikki soundilliset ratkaisut on mietitty kappaleiden ehdoilla.

Lisähuomiota Puny olisi voinut kiinnittaa levyn dynamiikkaan. Vaikka äänimaailma on rouhea ja kitarat säröllä, olisi jykevyyttä voinut lisätä. Nyt levy soljuu paikoin liian heppoisasti eteenpäin, eikä oikein missään vaiheessa lähde rokkaamaan – vaikka niin ilman muuta tarkoitus olisi.

Teemun ääni ja eleetön laulutyyli sopivat Punyn linjaan hyvin, mutta myös ne kärsivät pienestä voimattomuudesta. En kuitenkaan usko, että nämä muodostuvat tulevaisuudessa kynnyskysymyksiksi, kysehän on lopulta vain teknisistä muotoseikoista. Kaikki työkalut laadukkaan musiikin luomiseen ovat Punylla jo nyt hallussa. 

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa