RODRIGO Y GARBIELA: 9 Dead Alive

RODRIGO Y GARBIELA
9 Dead Alive
Because Music

Rodrigon ja Gabrielan reitti maailmanmusiikkilistojen vakionimeksi on riemastuttava. Kaksikko jakoi 1990-luvulla kitaratehtävät meksikolaisessa Tierra Acida -metallibändissä, joka ajautui musiikillis-kaupalliseen umpikujaan. Sähkökitarat vaihtuivat akustisiin, kuuma kotimaa Dublinin katuihin ja kapakoihin, joiden kautta urkeni ura mannertenvälisille kiertueelle, Karibian piraattien soundtrackille ja Barack Obaman kokkareille.

9 Dead Alive on duon ensimmäinen uudesta materiaalista koostuva levy viiteen vuoteen, sillä Area 52 (2012) sisälsi kuubalaismuusikoiden kanssa työstettyjä sovituksia jo julkaistuista kappaleista. Nyt parivaljakko palaa kahden akustisen kitaran vuoropuheluun, jossa ryöppyävät rytmit ja kipakat soolot limittyvät huimalla intensiteetillä. Kitaristit heittelevät toisilleen haasteita ja vastaavat niihin kuin villin lännen revolverisankarit. Solistisesta pullistelua ei silti tarvitse kuunnella, vaan nailonkielet soivat kepeästi kuin vanhan ajan mustalaisjatsarien kuistisessiossa.

Rodrigo ja Gabriela laskevat edelleen vaikuttajikseen Megadethin, Metallican ja Slayerin, ja ehkä tarkkakorvainen metalli-ihminen voi yhtäläisyyksiä kuullakin. Minun korvissani duo soi kuin nelikätinen flamencoon hurahtanut Wilko Johnson.