SLUSSENANALYS: Aquila Helvetos Asfaltos

SLUSSENANALYS
Aquila Helvetos Asfaltos
Full Contact

Porin karhu Jussi Lehtisalolta eivät kaverit eivätkä ideat lopu kesken.

Bändiprojekteja otetaan haltuun joka sormelle. Osa niistä on pitkäikäisempiä ja onnistuneempia kuin toiset, mutta ovatko lyhytkestoisemmat ja vähemmälle huomiolle jääneet viritykset vähempiarvoisia?

Slussenanalys on paraatiesimerkki siitä, kuinka musiikkityylin ytimeen mennään ryminällä sisään ja vasta sitten mietitään, mitä sen parissa voitaisiin tehdä. Kiehtovaa kyllä, mutta historian lehdille kirjoitettavaa jää hyvin vähän.

Kuten nokkelimmat jo arvasivatkin, laulukieli on ruotsi, jota suurpiirteisesti artikuloi Ruotsista takaisin kotikaupunkiinsa Poriin muuttanut Esko Lönnberg. Kiinnostava hahmo, joka hylkäsi keskiluokkaisen elämäntavan ja ryhtyi vanhoilla päivillään elokuvantekijäksi. Täydellinen yhteistyökumppani näille miekkosille siis.

Esko Lönnbergin laulu on kauniisti sanoen tapailevaa eikä ruotsinkielen sorahtavaa rumuutta saada punk-kontekstissa kunnolla irti. Noiserockiksi – jollaiseksi bändiä luonnehditaan – levy ei ole likimainkaan tarpeeksi ankara. Kaiken päällä soivat kasariheviriffit tekevät albumista entistäkin hahmottomamman.