THE STILLS: Without Feathers

THE STILLS
Without Feathers
Vice

The Stills niputettiin debyyttinsä aikoihin samaan pakettiin kuin esimerkiksi The Rapture, Interpol ja Yeah Yeah Yeahs, vaikkei näillä ulkonäköä lukuun ottamatta juuri yhteistä ollutkaan. The Stillsin yhteydessä puheet ”New Yorkin soundista” olivat erityisen harhaanjohtavia, sillä yhtyeen sointi on alkuvaiheen kevyiden post punk -vaikutteiden jälkeen ollut aina astetta enemmän 70-luvun roots-rockista ponnistava. Kaiken lisäksi bändi on Montrealista – siis Kanadasta – kotoisin.

Debyytti Logic Will Break Your Heart (2003) ei vielä ollut kovin tasapainoinen teos, joten tätä taustaa vasten The Stillsin kehitys kolmessa vuodessa on ollut huimaa. Without Feathers sisältää musiikkia, joka luonnollisuudessaan karistaa kaikki menneisyyden takakireät painolastit yhtyeen harteilta pois. Samalla kun The Stills on onnistunut löytämään oman sointinsa, on se saanut selvän piristysruiskeen myös biisinkirjoituspuolelle. The Mountain, She’s Walking Out, Helicopters ja Halo The Harpoons ovat kaikki ensiluokkaisia osoituksia bändin kovasta nykykunnosta.

On myös ilo huomata, että levyn laadukkaimmat kappaleet jakautuvat melko tasaisesti kahden laulaja-kitaristin, Daniel Hamelinin ja Tim Fletcherin, kesken. Yhden sävelsepon luovuuden varassa The Stillsin ei tarvitse tuskailla.