TOM RUSSELL: Mesabi

TOM RUSSELL
Mesabi
Proper

Kirjoittaessani Tom Russellin koko uraa kartoittavasta Veteran’s Day –tuplasta kuvasin tätä pari tusinaa albumia levyttänyttä lauluntekijää sanaparilla: unohdettu mestari. Tuo luonnehdinta kuvaa osuvasti miehen uraa. Jotenkin sivuraiteillehan on siinä jouduttu, kun lukemattomia hienoja lauluja luonut mestari joutuu hakemaan ruokarahaa kiertämällä muun muassa kaukaisen Suomen pikkuklubeja.

Unohdettu Tom Russell ei kuitenkaan ole siinä mielessä, että merkittävästi tunnetummat kollegat hänet yhä muistavat ja ovat valmiit antamaan oman panoksensa hänen levyilleen. Mesabilla Russellin avuksi tulevat muiden muassa Calexico, Van Dyke Parks, Augie Meyers ja Lucinda Williams. Hyvää työtä he tekevät kaikki, vaikka onkin sanottava, että Lucindan ja Tomin yhdeksänminuuttinen tulkinta Dylanin Hard Rainistä suorastaan syöksähtää levyn tähtihetkeksi – ja samalla erääksi kaikkien aikojen parhaista Dylan-versioista.

Mesabi tarjoaa useita tarkasti havainnoituja kuvauksia amerikkalaisesta todellisuudesta. Kaksi teemaa nousee ylitse muiden: yhtäältä meksikolainen elämäntapa ja toisaalta Hollywoodin unelmakaupungin kovat taiteilijakohtalot Sterling Haydenista ja James Deanistä Bobby Driscolliin ja Ukulele Ikeen.

Sovituksellisesti painopiste sijoittuu rajan eteläpuolelle. Flamenco-kitarat helisevät ja mariachi-trumpetti soi kaihoisana.