TOM RUSSELL: Veteran’s Day

TOM RUSSELL
Veteran’s Day
Hightone

Unohdettu mestari – siinäpä sanapari,  millä voisi Tom Russellia mainiosti kuvata. Ehkäpä tuo kuulostaa suomalaisesta näkökulmasta aavistuksen oudolta; sen verran säännöllisesti kun Tom Russell on maatamme kiertänyt. Siitä ei kuitenkaan pääse mihinkään, että kansainvälisesti asiaa tarkastellessa on Russell jäänyt laajasta tuotannostaan huolimatta sivuraiteille, ja siinä on tapahtunut iso vääryys, sillä kyseessä on yksi eeppisen laululyriikan merkittävimpiä mestareita.

Pohjimmiltaan Tom Russell liittyy siihen kansanmusiikin pitkään traditioon, missä laulaja kertoo tarinoita. Russell loihtii eteemme tarkkoja lähikuvia ympäröivästä maailmasta. Toisinaan aiheet löytyvät sellaisista kovia kokeneista muusikoista kuten Little Willie Johnista (Blue Wing), Jimmy Martinista (The Death Of Jimmy Martin) tai Bill Haleystä (Haley’s Comet),
toisinaan taas meksikolaisista hevosvarkaista (The Sky Above, The Mud Below) tai Vietnamin veteraaneista (Veteran’s Day). Poikkeuksetta Tom Russell on amerikkalaisen kulttuurin demokraattisen ja syvästi inhimillisen, John Steinbeckistä Johnny Cashiin kulkevan peruslinjan mukaisesti syrjityn, pienen ihmisen asialla.

The Veteran’s Day on erinomainen, mutta kolmituntisena kenties aloittelijalle hieman raskaskin johdatus Tom Russellin uran kolmeen ensimmäiseen vuosikymmeneen.  Duetoissa Tomille tukea antavat Ian Tysonin, Jimmie Dale Gilmoren, Nanci Griffithin ja Barrence Whitfieldin kaltaiset hengenheimolaiset.